Loading...

Randprogrammering

Randprogrammering 2017-02-07T17:27:50+00:00
 • Tabaksteeltmuseum in Amerongen. Zondag 7 juni 12:00 tot 17:00 uur
  De nog altijd aanwezige tabaksschuren zijn stille getuigen van de tabak die meer dan 300 jaar op de Heuvelrug is geteeld. Voor het gebouw is een akker waar tabaksplanten groeien, omgeven door een haag van pronkbonen. Pronkbonen zijn mals en zoet en werden vroeger gekookt en gegeten of geconserveerd.
 • Van bonen en tabak. Zondag 7 juni Tabaksmuseum Amerongen 12:00 – 17:00 uur
  Verhalenvertelster Annet Werkhoven vertelt in de rol van tabaksteelster Anne van Werkhoven bij het tabaksmuseum in Amerongen hoe de tabaksteelt hier is ontstaan en waarom het in de jaren zestig van de 20e eeuw afgelopen was met de tabak. Ook vertelt zij wat pronkbonen zijn, wat deze met de tabaksteelt te maken hebben en hoe ze verwerkt worden.
  Anna: “Ik weet wel raad met de pronkbonen die als windscherm naast de tabaksplanten groeien. Eerst maak ik de ‘pronkers’ in voor de winter en dan, als de verse groenten op zijn, kook ik er een heerlijk stamppotje van!”
 • Concept store De Wij Vorm in Amerongen
  De winkel verkoopt unieke, handgemaakte producten van Nienke van de Pol andere jonge ontwerpers.
  Tijdens festival FOOD veel unieke ontwerpen die met voeding te maken hebben.
 •  Molen Maallust in Amerongen. Zaterdag open van 10:00 – 16:00 uur
  Als er wind is maalt de molen, de winkel is in elk geval open. Deze molen is gebouwd door de kasteelheer van kasteel Amerongen, Godard Heer van Reede. In 1830 bouwde men ter vervanging van de oude molen de huidige stenen molen als beltmolen. De molen kreeg toen de naam ‘Maallust’ en bleef tot 1853 deel uitmaken van de kasteelbezittingen van kasteel Amerongen. In 2006 ging het eigendom van de molen over op de Stichting De Utrechtse Molens. Begin 2009 begon het eigenlijke herstel tot complete en maalvaardige beltkorenmolen.
  Op Open Monumentendag 2010 werd de maalvaardige molen officieel in gebruik gesteld. Naast de molen is een molenwinkel gevestigd.”