Loading...

Programma Landgoed Zuylestein 6 & 7 juni 2015 (12:00 – 17:00 uur)

Programma Landgoed Zuylestein 6 & 7 juni 2015 (12:00 – 17:00 uur) 2017-02-07T17:27:50+00:00

 

 • Voorstelling De- Mega-leuke-kookshow. (5+) 6 juni 15:00 uur. (leuk voor KIDS)
  Een interactieve kooktheater act voor kinderen. Tijdens de voorstelling maakt Iwan Dam een gerecht van vijf ingrediënten die kinderen uit het publiek mogen kiezen. Wat dacht u van groenten met yelly beans bijvoorbeeld? Terwijl hij creatief aan de slag gaat, vertelt hij een verhaal waarin een kind uit het publiek de hoofdrol speelt. Soms vormt het gerecht inspiratie voor het verhaal en soms andersom. Een plumpuddingdrama of toverballentoneel: verrassende is deze improvisatie theatervoorstelling in elk geval! Neem vooral leuke, lekkere of bijzondere ingrediënten mee! www.iwandam.nl.
 • Workshop stilleven maken voor kinderen (4-12). Doorlopende workshops. (leuk voor KIDS)
  Workshoplocatie bij Il Sogno bij het portiersgebouw van het landgoed (zie onderaan deze pagina). De kunstenaar Onno Lolkema helpt kinderen een prachtig kunstwerk te maken: een stilleven met bloemen, fruit, groenten en takken. Voorbeeld is de 16e eeuwse Italiaanse kunstenaar Guiseppe Arcimboldo, die portretten schilderde van gezichten die uit bloemen, fruit, groenten, vis en takken bestonden. Onnololkema.weebly.com.
 • De Natuurkok. (leuk voor KIDS)
  Danielle Berghmans kookt boven een vuurtje een soep met ingrediënten uit de natuur en  kinderen kunnen broodjes boven een vuurtje bakken. Ook laat zij zien hoe je van kruiden lekkere sauzen en oliën kan maken. Voor mensen die van een uitdaging houden, geeft zij tips weg over de bereiding van meelwormen! Zij stimuleert daarmee op een leuke manier de kennis en het gebruik van wilde ingrediënten om onze band met de natuur opnieuw te ontdekken. natuurkok.nl.
 • De Keuken van het ongewenste dier.
  In de ‘Keuken van het ongewenste dier’ verkopen Rob Hagenouw en Nicolle Schatborn producten van ongewenste diersoorten. Soep, gerookte ganzenborst en kroketten van schipholganzen, bisque van de plaag van de Amsterdamse grachten: de Amerikaanse rivierkreeft en duivenborst van Amsterdamse stadsduiven. Zij willen daarmee een statement maken over de absurditeit van vleesproductie en maatschappelijk ongewenste dieren. http://kvhod.blogspot.nl
 • Antieke destilleermachine voor fruitdrankjes
  Streekrestaurant de Pronckheer maakt in een antieke destilleermachine drankjes van fruit afkomstig van boomgaarden uit de omgeving. depronckheer.nl.
 • Bierproeverij Doornsche bierbrouwerij Thorhem
  De Doornsche Bierbrouwerij Thorhem brouwt sinds de jaren ’90 Thor bier. Tegenwoordig maakt de brouwerij daarnaast een aantal bijzondere ‘speciaalbieren’, waaronder: goudblond bier Loki, roodblond bier Frija, donker stout bier Odin en Koningsbier, een fris lente bier. Laat u verrassen door dit lokaal gebrouwen bier en kom proeven op de proeverij! dbbt.nl.
 • Demonstratie zoetwatervissen vangen in de vijvers van het landgoed. Zaterdag 6 juni vanaf 13.00 uur.

  Andre Blokland laat visserijvangmiddelen zoals fuiken zien en geeft uitleg over zijn visserij. Hij vist in Nederland op uitheemse rivierkreeften en krabben die graafschade veroorzaken aan dijken, weiland en oevers in het Nederlandse landschap. Hij werkt samen met onder andere Arjan Smit, chef-kok van streekrestaurant De Pronckheer, om hiervan ware culinaire hoogstandjes te maken. Daarmee slaat hij twee vliegen in één klap: hij beperkt schade aan het landschap voor boeren en waterschappen en introduceert verrassende nieuwe gerechten van Hollandse bodem. Meer informatie: www.fuiken.nl.

 • Lezing restauratie historische moestuin Landgoed Zuylestein. Zaterdag 6 juni om 13:30 uur en zondag 7 juni 13.30 uur.
  Thea Dengerink, projectcoördinator historische tuinonderzoeker, geeft een lezing over de reatauratie van de 17e eeuwse moestuin.
 • Lezing zoetwater vissen. Zaterdag 6 juni 14.30 uur.
  Andre Blokland vertelt over zijn visserij en legt een relatie met de visserij en de visvijvers van vroeger. Hij laat ook visserijvangmiddelen en de zojuist gevangen zoetwatervis uit de visvijvers van het landgoed zien. www.defuiken.nl.
 • Informatiestand biologische boomkwekerij Boomkroon. Zaterdag 6 juni.
  Ooit gehoord van Trosjespeer, Zigeunerin, Tonneboer of IJsbout? Dit zijn voorbeelden van (bijna) vergeten, historische fruitrassen waar Douwe Kappers u alles over kan vertellen. Hij kweekt deze fruitrassen in zijn biolologische boomkwekerij, zodat er nog lang van genoten kan worden.
 • De ganzenhoeder vanaf 13.00 uur op zaterdag 6 juni (leuk voor KIDS)
  Eeuwenlang dreven ganzenhoeders ganzen door de straten van de stad naar de ganzenmarkt. Nu is de ganzenhoeder een leuke vorm van vermaak voor jong en oud. Ganzen kunnen goed met kinderen omgaan.
 • Wandelingen door de natuur 12:15, 13:15, 14:15, 15:15 en 16:15 uur.
  Christine Hiddink neemt u mee de natuur in op het landgoed. Zij vertelt op anekdotische wijze welke eetbare planten, bloemen, noten en zaden we kunnen vinden in de natuur.
 • Demonstratie met een jachthond. Zaterdag 6 juni om 16.30 uur en zondag 7 juni om 14.00 uur.  (leuk voor KIDS)
  De jagers geven een demonstratie met een jachthond en vertellen over het nut en noodzaak van de jacht. Verzamelen bij het poortgebouw. Kinderen mogen objecten verstoppen die de hond gaat zoeken.
 • Lezing over roofvogels en roofdieren. Zondag 7 juni 15.00 uur (duur 1 uur). (leuk voor KIDS)
  De jagers vertellen over roofdieren en roofvogels.
 • Hoenderrassen. Zaterdag 6 juni en zondag 7 juni. (leuk voor KIDS)
  De vereniging van fokkers en liefhebbers van Brabanters, Kraaikoppen en Uilebaarden nemen een toompje karakteristieke landgoed-hoenderrassen mee: Branbanters, Kraaikoppen en Uilebaarden.
 • De schaapsherder arriveert met een kudde van 300 schapen. Zondag 7 juni 12.00 uur (duur 2 uur). (leuk voor KIDS)

  De schaapsherder arriveert om 12.00 uur op het landgoed met 300 schapen en geeft een toelichting op zijn schaapskudde in de weide bij de grote visvijver (kop van de vijver). In een stand worden producten van schapen verkocht.

 • Imker (leuk voor KIDS)
  De imker vertelt over het belang van de bloemen en de bijen.
 • Bezoek de gerestaureerde historische moestuin van landgoed Zuylestein
  In juni staat de moestuin in volle bloei en zijn verschillende groenten, vruchten en kruiden klaar voor de oogst. Aardappelen, aardbeien, asperges, bieslook, bieten, bindsla, bosui broccoli, doperwten, eikenbladsla framboos, ijsbergsla, knoflook, krulsla, pastinaak, peterselie, postelein, rucola, spinazie en meer. De tuinbaas is in de tuin aanwezig om uw vragen te beantwoorden.
 • Een bijzonder diner in de gerenoveerde, historische moestuin van landgoed Zuylestein. Zondag 7 juni 17.30 tot 20.30 uur.
  Chef-kok Arjan Smit van streekrestaurant de Pronckheer bereidt een bijzonder diner met pure producten uit de moestuin en bijzondere vlees- of vissoorten. Na een voorafje en een aperitief bij Il Sogno in het poortgebouw loopt u naar de mooi gedekte tafels in de historische moestuin voor een culinaire traktatie van de Pronckheer op een cultuurhistorische locatie.
 • Menu
  Aperitief:
  Prosecco
  Antipasti: verzorgd door Il Sogno
  Voorgerecht: soep gemaakt van verschillende groenten en rauwkost uit de moestuin
  Hoofdgerecht:  zomerse stoof van ree van de Heuvelrug
  Nagerecht: zoete taart met eigen gemaakt ijs van seizoenfruit uit de boomgaard van landgoed Zuylestein
  Kosten: 45 euro inclusief aperitief, exclusief dranken en 5 euro entree festival FOOD, smaken van de Heuvelrug
  Reserveren: pronckheer.nl.
 • Il Sogno Op ’t landgoed zaterdag 6 juni open 10.00-21.00 uur.
  In de Portierswoning van Landgoed Zuylestein kan je de hele dag terecht voor Italiaanse koffie of een kopje verse (munt)thee en genieten van de diverse zoete lekkernijen als taart, koekjes of een ijsje.Vanaf 16.00 uur serveren we “antipasti van ’t landgoed”, een ruim aanbod van seizoensgebonden hapjes met een kom soep en Italiaanse focaccia erbij. We gebruiken zoveel mogelijk de ingrediënten uit de moestuin van het landgoed. Voor € 12,50 per persoon kun  je hieraan deelnemen. Graag reserveren!
  Er zijn twee tijdsblokken:
  * van 16.00 tot ca. 17.30 uur
  * van 18.00 tot ca. 19.30 uur
  Reserveringen via www.ilsogno.eu/op-t-landgoedIl Sogno Op ’t landgoed zondag 7 juni open 10.00-16.00 uur
  In de Portierswoning van Landgoed Zuylestein kan je de hele dag terecht in terecht voor Italiaanse koffie of een kopje verse (munt)thee en genieten van de diverse zoete lekkernijen als taart, koekjes of een ijsje.
 • Expositie keramiek van Edith Madou en expositie realistische schilderijen van Onno Lolkema.
  In de Portierswoning van Landgoed Zuylestein, bij Il Sogno – Op ’t landgoed. Zaterdag 6 juni en zondag 7 juni.

  ‘Ons dagelijks leven’ en ‘de zee’ zijn de grote inspiratiebronnen van Keramiste Edith Madou. Ze verbeeldt deze humoristisch en direct in begrijpelijke taal met ruimte voor een eigen verhaal. Zij gebruikt voornamelijk keramiek, touw, lood, hout en glas. Edith maakt kunstwerken van allerlei formaat en vaak met vis. Vissen maken de beelden verrassend, gek, speels en toegankelijk. Ze zorgen voor herkenning en maken het verhaal. De titels van de kunstwerken verwoorden de gedachten achter het beeld en vormen daardoor een belangrijk deel van het totaal.
  Onno Lolkema heeft vele onderwerpen die hem inspireren. Hij is een groot liefhebber van koken en lekker eten en lijkt zijn schilderijen die gerelateerd zijn aan eten iets extra’s mee te geven. Zijn stijl is realistisch, maar de werken zijn met een losse toets geschilderd. Kenmerkend is zijn kleurgebruik. Zowel in het klein als op groot formaat weet hij de sfeer perfect weer te geven. Koppen van dieren en hoofden van mensen zijn indrukwekkend door treffende en bijzondere kleurnuances.